Υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Στην  Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερα από 5 γεύματα εβδομαδιαίως που  περιέχουν ή αποτελούνται κατά βάση από κρέας. Επιλέξτε, λοιπόν, ποια  είδη κρέατος ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορούν να  προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας. 
 Χοιρινό:  Έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η  περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη.  Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν  αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος  ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.
Χοιρινό:  Έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η  περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη.  Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν  αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος  ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.
Κοτόπουλο και γαλοπούλα:  Ανήκουν στην κατηγορία των λευκών κρεάτων. Αποτελούν το ιδανικό  υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως τα λιπαρά του, εφόσον  αφαιρεθεί το δέρμα. Μπορεί να προσφέρει ανάλογες ποσότητες πρωτεΐνης, η  οποία είναι απαραίτητη για όλες τις αναβολικές διεργασίες του ανθρώπινου  οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και η σύνθεση μυικού και οστίτη ιστού.  Προτιμήστε, φυσικά, το στήθος των πουλερικών. Μπορεί να περιέχει  σημαντικά μικρότερες ποσότητες λίπους αλλά και σιδήρου δεν παύει, όμως,  να προσφέρει τα μέγιστα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο και  βιταμίνη Β6, θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική,  αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Το μυστικό
Προσθέστε  πολλά μυρωδικά [ΣΣ.Μαρινάδα 10-12 ώρες πριν το ψήσιμο]! Όταν το κρέας  ψήνεται στα κάρβουνα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται χημικές  ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες.  Ωστόσο, αυστραλιανές έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη μυρωδικών όπως  ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικός μειώνουν ή εξουδετερώνουν τις ποσότητες των  χημικών αυτών ουσιών κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
 

 
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου